Ce înseamnă recuperare medicală si balneologie?

Recuperarea medicală este specialitatea medicală care urmărește restabilirea capacității funcționale reduse, parțial sau total, ca urmare a unor afecțiuni – boli sau traumatisme. Practic, recuperarea medicală se ocupă de o plajă largă de afecțiuni care, în evoluția lor, produc dizabilitate, de la traumatisme, afecțiuni neurologice și ortopedice, până la cele pediatrice, cardiovasculare și respiratorii. Și pentru că a preveni este cu siguranță mai bine și mai simplu decât a trata, nu trebuie să uităm rolul important profilactic pe care îl au procedurile și tratamentele din sfera recuperării medicale.

Obiectivele principale ale recuperării medicale sunt:

  • reducerea sau chiar eliminarea dizabilităților apărute în urma unei afecțiuni medicale sau a unui traumatism
  • dezvoltarea abilităților care permit pacientului un nivel funcțional cât mai apropiat de cel normal 
  • obținerea independenței funcționale, realizarea activităților zilnice uzuale, a celor de autoîngrijire, profesionale, familiale, sociale,  a celor destinate petrecerii timpului liber
  • integrarea pacientului cu dizabilitate în mediul lui social, ca urmare a capacităților fizice maximal obținute post-recuperare

Sintetizând toate cele de mai sus, recuperarea medicală încearcă să-i ofere pacientului o viață mai bună.

Cum și ce afecțiuni tratăm?

La Recover ne-am specializat în tratamentul unora dintre cele mai complicate afecțiuni ortopedice și neurologice ale copilului, dar nu am uitat nici patologia adultului. Specializarea aceasta s-a produs în mod organic, în cei peste 17 ani de când existăm, și este rezultatul colaborării cu medicii noștri, care și-au dorit cele mai bune rezultate pentru pacienții lor.
Fiind vorba de patologii complexe, abordarea este întotdeauna multidisciplinară, pacientul fiind evaluat din toate unghiurile, astfel încât să putem elabora un plan de recuperare complet, pe care apoi îl explicăm cu răbdare pacientului. Este foarte important ca pacientul să înțeleagă exact ce trebuie să facem, pentru că în recuperare, spre deosebire de alte specialități medicale, rezultatele tratamentului se obțin cu efortul comun al pacientului și terapeutului, într-un parteneriat foarte special.
Patologia abordată de echipa de recuperare se grupează în câteva categorii principale:

  • Deformările coloanei vertebrale (scolioza și hipercifoza)
    Tratamentul acestor afecțiuni se face după metoda Schroth, care reprezintă în acest moment, alături de corsetul Rigo-Cheneau “standardul de aur” în tratamentul nechirurgical al scoliozei. Doi dintre terapeuții noștri au studiat și au obținut licența la “Asklepios Katharina Schroth”, la Bad Soberheim în Germania, clinică înființată chiar de cea care a imaginat și perfecționat metoda.
  • Terapia postchirurgicală a coloanei vertebrale se aplică în cazul pacienților care au avut o intervenție pe coloană, pentru o deformare sau pentru alt tip de patologie (hernie de disc, stenoză de canal lombar, spondilolistezis).
  • Lombalgia și lombosciatica
    Lombalgia (durerea de spate lombară) este a doua cea mai frecventă cauză de consultație medicală în SUA. Lombosciatica înseamnă durere de spate iradiată pe membrul inferior, datorită iritației nervului sciatic, cel mai frecvent într-o hernie de disc. Ambele afecțiuni beneficiază în primă fază de tratament de recuperare ce constă în fizioterapie și kinetoterpie, asociate tratamentului medicamentos prescris de medicul curant.
  • Deformările posturale ale nou născutului pot fi observate imediat după naștere sau de cele mai multe ori 2-3 luni mai târziu. În unele cazuri aceste deformări se accentuează pe parcurs, ducând la apariția unui cerc vicios, numit “secvența deformantă torticolis-plagiocefalie”, care necesită tratament de specialitate, atât pentru corectarea posturii gâtului și coloanei cât și pentru corectarea asimetriei craniene.
  • Piciorul varus equin este tratat conform metodei Ponseti, cu rezultate foarte bune în 98-100% din cazuri. După terminarea tratamentului ortopedic, copilul va purta o orteză de noapte, până la vârsta de 4 ani. Unii pacienți pot să adopte o postură particulară în timpul somnului, datorită faptului că orteza le limitează întrucâtva libertatea de mișcare, astfel încât să fie necesar tratamentul kinetic de profilaxie, pentru a evita apariția unei “secvențe deformante torticolis-plagiocefalie”. În cazurile rare de picior varus equin complex sau în cazurile de revizie Ponseti și după transferul de tibial anterior, kinetoterapia va ajuta la consolidarea rezultatelor terapeutice.
  • Patologia șoldului poate avea nevoie de recuperare la orice vârstă. Fie că este vorba de afecțiuni neonatale (displazia de dezvoltare a șoldului), ale copilului și adolescentului (maladia Legg-Calve-Perthes, sechele post-epifizioliză) sau ale adultului (coxartroză, proteză de șold), terapeuții noștri pot aborda toată paleta de boli ale șoldului ce necesită recuperare.
  • Patologia genunchiului poate să apară la adolescentul sportiv (luxația rotulei, ruptura ligamentului încrucișat anterior) sau în cadrul unor sindroame genetice (sdr. Down, boala Larsen). De cele mai multe ori tratamentul este chirurgical, fiind urmat de recuperare. În cazul vârstnicului, patologia degenerativă (gonartroză) poate beneficia de recuperare atât preoperator cât și postoperator (după proteză de genunchi).
  • Bolile neuromusculare (paralizia cerebrală, distrofii musculare, miopatii, amiotrofia spinală, etc.) ilustrează cel mai bine conceptul de multidisciplinaritate, așa cum îl înțelegem la Recover. Diagnosticul, tratamentul și urmărirea unui copil cu boală neuromusculară este rezultatul colaborării mai multor specialiști: neurolog, ortoped, medic de recuperare, kinetoterapeut, pediatru,etc. Tratamentul acestor afecțiuni este de lungă durată, pacientul și familia având nevoie de terapeuți nu doar din punct de vedere strict profesional ci și uman, de multe ori empatia și susținerea acestora fiind un real sprijin în lupta cu o boală gravă.
  • Recuperarea sportivă se adresează în principal celor care au suferit diverse leziuni musculo-ligamentare în timpul practicării sporturilor – de exemplu ruptură de ligament încrucișat la un tânăr jucător de fotbal. Dar în ultimii câțiva ani, la Recover am coordonat programul de recuperare postoperatorie în cazul unor sportivi de performanță operați de scolioză, pentru a-i ajuta să se întoarcă cât mai repede la activitatea sportivă, la același nivel de performață cu cel avut preoperator.
  • Recuperarea postraumatică se adresează tuturor celor care au suferit un traumatism musculo-scheletal, indiferent dacă acesta a fost tratat conservator (prin imobilizare) sau chirurgical și are drept scop îmbunătățirea mobilității articulare și forței musculare.

Trimite acum dosarul tău medical către Clinica Recover înainte de consultaţie

Medici:

Dr. Simona Ghiorghe

Medic Primar Recuperare Medicală,
Medicină Fizică și Balneologie 

Dr. Daniela Găman

Medic Primar Recuperare Medicală,
Medicină Fizică și Balneologie 

Urmăriți-ne și pe