Ce înseamnă pediatria?

Pediatria este ramura medicală care se ocupă de sănătatea fizică, mentală și socială a pacienților, de la naștere până la vârstă de adult tânăr (în România de la 0 la 18 ani). Pediatria cuprinde prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor acute și cornice ale pacienților pediatrici. Întrucât copiii diferă de adulți, din punct de vedere anatomic, fiziologic, imunologic, psihologic și metabolic, este necesar să fie evaluate atât aspectele biologice cât și cele sociale, de asemenea și cele care țin de mediul înconjurător al copilului – aspecte care ar putea influența starea de sănătate / boala sau ar putea altera etapele dezvoltării. Din aceste motive, pediatria este una dintre primele specialități medicale care s-a desprins ca ramură separată a medicinei, primele articole științifice cunoscute datând din perioada anilor 865-925.

Ce este și ce face pediatrul?

Pediatrul evaluează starea de sănătate a pacienților, înțelegând modificările statusului funcțional al acestora în funcție de perioada de creștere și dezvoltare în care se află. Recomandă investigații suplimentare (analize, investigații imagistice, etc), tratament, tratament de prevenție (de exemplu profilaxia rahitismului, imunizările din calendarul național de vaccinare sau vaccinări suplimentare, etc). Întrucât pediatria acoperă o arie largă de afecțiuni, uneori este necesar ca pediatrul să refere pacientul către colegii din specialitățile conexe: neurologie pediatrică, cardiologie pediatrică, hematologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, reumatologie pediatrică, endocrinologie pediatrică, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, psihiatrie pediatrică, boli infecțioase pediatrice.

Cum se desfășoară o consultație de pediatrie?

Consultul de pediatrie începe cu o discuție (anamneză) cu pacientul și familia acestuia, în care sunt adresate: motivele prezentării la consult, istoricul afecțiunii actuale (dacă există), istoricul de boli din familia apropiată a pacientului, evoluția în cursul sarcinii, a nașterii și în primul an de viață, inclusiv status vaccinal, istoricul bolilor din trecutul copilului și al eventualelor alergii. Tot acum sunt evaluate și investigațiile biologice și imagistice, consulturile interdisciplinare – efectuate anterior prezentării, dacă este cazul.

Urmează etapa consultului clinic al pacientului, care se desfășoară diferit în funcție de vârstă și afecțiunile copilului, astfel încât să îi producă cât mai puțin disconfort acestuia. Cuprinde examinarea stării generale, a temperaturii, a aspectului tegumentelor, evaluarea grupelor ganglionare, examinarea căilor respiratorii, a aparatului cardio-vascular, examinarea abdomenului, a aparatului locomotor și a sistemului nervos central, precum și aprecierea dezvoltării psiho-motorii.

Ulterior se stabilește un diagnostic prezumtiv și se fac recomandări pentru investigații suplimentare, consulturi interdisciplinare, măsuri de prevenție sau tratament, în funcție de situație.

Afecţiuni tratate:

Sunt adresate afecțiunile ereditare și afecțiunile dobândite: acute sau cronice. Deși afecțiunile tratate în pediatrie nu se rezumă doar la acestea.

În funcție de vârstă pacientului, sunt mai frecvente anumite patologii:

• dificultăți de alimentație;
• alergii;
• falimentul creșterii, malnutriție protein calorică, obezitate;
• dezvoltare psihomotorie necorespunzătoare pe etape de vârstă;
• sindroame genetice;
• boli neuro-musculare;
• convulsii febrile;
• boli respiratorii (bronșite, bronsiolite, pneumonii, hiperreactivitate bronșică, astm bronșic, insuficiente respiratorii);
• boli digestive (gastrite, enterocolite, sindroame de malabsorbție);
• boli uro-renale (infecții de tract urinar, pielonefrite, calcui renali, enuresis);
• afecțiuni cardio-vasculare (hemangioame, HTA)

Trimite acum dosarul tău medical către Clinica Recover înainte de consultaţie

Medici:

Dr. Anca Antohi

Medic Specialist Pediatrie

Urmăriți-ne și pe