Ce înseamnă ortopedie pediatrică?
Ortopedia pediatrică este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor oaselor, mușchilor și articulațiilor, la copilul în creștere.
De ce este diferită patologia ortopedică a copilului de cea a adultului și de ce este nevoie oare de ortopedul pediatru?
Din punct de vedere ortopedic, diferența dintre adult și copil este dată de procesul de creștere. Copilul nu este un adult în miniatură, copilul crește și se dezvoltă încă din uterul matern și continuă să crească și după naștere, până după vârsta adolescenței. De aceea, orice problemă apărută la nivelul sistemului musculo-scheletal poate influența sau poate fi influențată de creștere, astfel încât ortopedul pediatru trebuie să-și privească pacientul prin perspectiva creșterii și să ia cele mai bune decizii pe termen lung. O decizie terapeutică luată azi poate influența calitatea vieții pacientului pe o perioadă de foarte mulți ani.
Ce este și ce face un ortoped pediatru?
Ortopedul pediatru este acel medic care are grijă de copiii cu probleme ale oaselor, mușchilor și articulațiilor. Cel mai frecvent el se ocupă de:
- Deformările prezente de la naștere, cum ar fi piciorul varus equin, displazia de dezvoltare a șoldului, torticolisul, etc.
- Tulburări de mers: mersul pe vârfuri, mersul cu vârfurile în interior
- Deformări ale membrelor inferioare cum ar fi gambele încurbate (tibia vara, genu varum) sau “genunchii în X” (genu valgum)
- Inegalități de lungime ale membrelor
- Deformări ale coloanei vertebrale: scolioza, hipercifoza, spondilolistezis
- Deformări ale piciorului dobândite pe parcursul creșterii, cum ar fi piciorul plat sau piciorul scobit
- Afecțiuni ale șoldului apărute în copilărie și adolescență (ex.: Legg-Calve-Perthes, epifizioliză)
- Afecțiuni ale genunchiului la adolescentul sportiv (instabilitate patelo-femurală, leziuni ale meniscului sau ligamentelor)
- Probleme ortopedice determinate de boli neurologice (ex.: paralizia cerebrală, mielomeningocel), boli genetice (ex.: sdr. Down) sau boli rare (ex.: artrogripoză, rahitism hipofosfatemic)
- Tumori osoase
Este important de știut că ortopedul pediatru colaborează cu mulți alți colegi de specialități diferite, cum ar fi neurologi, endocrinologi, geneticieni, pediatri, medici de recuperare și nu în ultimul rând kinetoterapeuții, fără de care o bună parte din tratamentul problemelor ortopedice complexe sau recuperarea postoperatorie nu ar fi posibile.
Medici:
Dr. Alexandru Thiery
Medic Primar Ortopedie Pediatrică
Fellow in Spinal Surgery of UZ Gent
European Spine Diploma
Dr. Raluca Ghiță
Medic Primar Ortopedie Pediatrică
Doctor în științe medicale
Asistent universitar
Dr. Orlando Marinescu
Medic Primar Chirurgie și Ortopedie Pediatrică