Displazia de dezvoltare a șoldului (prescurtat numită displazie de șold) este o afecțiune ortopedică a nou-născutului al cărui șold nu s-a dezvoltat normal în perioada intrauterină. Forma severă a afecțiunii, luxația de șold, se observă imediat după naștere, la examenul clinic făcut de medicul neonatolog; șoldul este instabil la manevre, “sare” din articulație, membrul inferior afectat pare mai scurt ca celălalt. Diagnosticul este confirmat imagistic prin ecografie de șold și tratamentul este început rapid, sub coordonarea unui medic ortoped pediatru.
Există însă și displazii de șold care nu pot fi evidențiate prin examenul clinic – șoldul este stabil, mișcările sunt absolut normale; de aceea putem spune că această afecțiune este o “boală tăcută”. Tocmai datorită acestor cazuri, care scapă examenului clinic, este necesară ecografia de șold ca screening al displaziei.
Ecografia de șold se face în prima lună de viață, iar dacă șoldul prezintă modificări, nou-născutul este trimis către un ortoped pediatru pentru a stabili conduita terapeutică.
În această boală cuvântul de ordine este tratament precoce. De ce precoce? Pentru că un tratament început cât mai devreme, în primele săptămâni de viață, are mari șanse de succes, și mai mult decât atât, este un tratament ne-chirurgical.
Tratamentul constă în posturarea copilului într-un ham de tip Pavlik (noi preferăm varianta Graf-Mittelmeier) până când șoldul se dezvoltă normal, în general 6-12 săptămâni, evoluția fiind urmărită ecografic. În unele cazuri poate fi necesară imobilizarea în gips. În cazurile diagnosticate tardiv sau în luxațiile de șold din unele boli rare (artrogripoză, mielomeningocel) tratamentul este chirurgical.
De aceea, chiar dacă #StamAcasa, tratamentul displaziei de șold nu suferă amânare. În cazul în care medicul neonatolog observă vreo problemă la examinarea șoldului, nu stați pe gânduri și respectați recomandările acestuia, fie că se referă la o ecografie de șold, fie la o programare la ortopedie pediatrică. Diagnosticul și tratamentul precoce fac diferența în displazia de șold!