Ce înseamnă ortopedie și traumatologie adulţi?

Ortopedia este specialitatea chirugicală ce se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor sistemului musculoscheletal la adult. Acesta este format din totalitatea oaselor, mușchilor și articulațiilor care, atât timp cât funcționează normal, ne ajută să ne mișcăm și să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi. Medicul ortoped este acel chirurg, specializat și antrenat să recunoască și să trateze afecțiunile care pot amenința integritatea sistemului musculoscheletal. De multe ori, ortopedul lucrează în echipă multidisciplinară, alături de chirurgi plasticieni, oncologi, reumatologi, dar și alături de kinetoterapeuți, fără de care recuperarea postchirurgicală nu ar avea aceleași șanse de reușită.

De ce afecțiuni se ocupă medicul ortoped?

Bolile pe care le întâlnim în ortopedie sunt variate și se împart în mai multe categorii, în funcție de modul lor de apariție:

  1. traumatice: fracturi – cand un os se rupe, parțial sau complet, luxații –  când oasele care alcătuiesc o articulație nu mai sunt în contact și entorsele – sunt practic leziuni premergătoare luxațiilor, adica suprafețele articulare rămân în contact, dar ligamentele, tendoanele și capsula articulară – adică acele structuri care asigură stabilitatea articulației –  sunt mai mult sau mai puțin vătămate.
  2. degenerative – sunt boli care apar odată cu procesul îmbătrânirii, cum este de exemplu artroza.
  3. congenitale – boli cu care ne naștem, al căror tratament începe în copilărie dar trebuie continuat și la vârsta adultă, sau care încep să pună probleme de abia la vârsta adultă.
  4. tumorale – formațiuni tumorale, atât benigne, cât și maligne, care se pot produce atât la nivelul oaselor, cât și la nivelul țesuturilor moi.
  5. infecțioase – sunt produse fie prin inoculare bacteriană directă la nivelul unui os sau unei articulații, fie migrate din alt focar infecțios.
  6. metabolice – cuprind o varietate de afecțiuni ortopedice care sunt secundare unor boli de natură endocrinologică, reumatologică, diabetologică, etc.
  7. dobândite – sunt acele afecțiuni care se produc in mod special la persoanele care fac miscări repetitive și care, cu timpul, pun stres pe zona cea mai des utilizată, cum este, de exemplu sindromul de tunel carpian la cei care folosesc mult timp tastatura unui calculator, la muzicieni sau croitori.
  8. sportive – sunt leziuni apărute la sportivii de performanță, care necesită o abordare particulară, dat fiind nivelul lor de activitate ridicat și țintit spre anumite mișcări sau grupe musculare.

De ce este nevoie de medicul ortoped?

Bolile ortopedice, atât cele acute, cât și cele cronice, ne afectează activitățile zilnice și dacă sunt lăsate netratate, pot altera calitatea vieții.

În mod frecvent, aceste boli sunt ignorate o perioadă de vreme, iar pacienții tind să întârzie vizita la medic, neînțelegând importanța integrității aparatului locomotor. Având în vedere complexitatea acestui sistem diagnosticul nu este intotdeauna aparent la prima vedere. O problemă la nivelul coloanei vertebrale lombare se poate resimți ca o durere la nivelul șoldului sau genunchiului, putând crea astfel confuzie.

Medicul ortoped este antrenat să vadă pacientul în ansamblu, cum se mișcă, cum își menține postura, cum pășește. Elemente din anamneza pacientului, care pot părea neimportante la prima vedere, oferă medicului ortoped informații prețioase despre starea aparatului locomotor. Dieta, ocupație, nivelul de activitate fizică, alte afecțiuni preexistente influențează direct sau indirect sistemul musculoscheletal, iar ortopedul ia toate aceste lucruri în considerare când stabilește un diagnostic și când propune un tratament pacientului.

Medici:

Dr. Nicolae Rotaruș

Medic Primar Ortopedie și Traumatologie 

Trimite acum dosarul tău medical către Clinica Recover înainte de consultaţie

Urmăriți-ne și pe